Cupkajnapivo.sk

8% zľava na objednávky pre členov Cechu domácích pivovarníků 🍺

Možné príčiny pachutí v pive

Možné príčiny pachutí v pive

DMS

Pachuť v pive spôsobená zlúčeninou dimetylsulfid (DMS) je dosť bežná a môže ovplyvniť chuť a kvalitu piva. DMS má typickú chuť a vôňu podobnú varenej kapuste, kukurici alebo morským plodom. Možné príčiny DMS v pive:

  1. Používajte slad s vysokým obsahom prekurzorov DMS: Slad obsahuje prekurzory DMS, konkrétne S-metylmetionín (SMM), ktorý sa môže počas procesu varenia rozložiť na DMS. Niektoré druhy sladu, ako je svetlý slad (plzenský), obsahujú vyššie množstvo SMM, čo zvyšuje riziko tvorby DMS.
  1. Nedostatočne dlhé alebo slabé varenie: DMS sa počas procesu varenia často vyparuje. Ak je doba varu príliš krátka alebo nie dostatočne silná, DMS sa nemusí dostatočne odstrániť a zadržať v mladine, čo má za následok pachute v konečnom produkte.
  1. Rýchle ochladenie mladiny: Po uvarení je veľmi dôležité mladinu rýchlo ochladiť. Ak je chladenie pomalé, vytvorí sa DMS, pretože SMM sa stále rozkladá a DMS sa nestihne odpariť.
  1. Nedostatočná ventilácia počas fermentácie: Kvasinky môžu do určitej miery odstraňovať DMS počas procesu fermentácie, ale ak nie je fermentačná nádoba dostatočne odvetrávaná,, DMS sa hromadí a spôsobuje zápach.
  1. Bakteriálna kontaminácia: Niektoré baktérie, ako napríklad Zymomonas, môžu produkovať DMS ako vedľajší produkt svojho metabolizmu, čo môže spôsobiť nepríjemné pachute piva.
  1. Nedostatočné odparovanie počas varenia: Ak sa mladina varí s vekom alebo iným spôsobom, ktorý obmedzuje odparovanie, DMS sa môže zachytiť v pive.

Každý z týchto faktorov môže prispieť k prítomnosti DMS a výsledných pachov piva. Preto je dôležité dodržiavať správne techniky varenia a fermentácie, aby sa minimalizovala prítomnosť tejto zlúčeniny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík zavrieť