Popis
Návod na použitie
Odlejte testovanú tekutinu do odmerného valca. Ponorte hustomer do tekutiny tak, aby voľne plával na hladine. Jemne ním zamiešajte, aby sa odstránili všetky bublinky z povrchu, inak môže dôjsť ku skresleniu výsledku merania.
Keď sa hustomer ustáli na hladine, môžete odčítať hodnotu. Dbajte na to, aby sa hustomer nedotýkal stien odmerného valca. Hodnota sa odčíta nad hladinou tekutiny (podľa obrázka v originálnom návode). Hustomer je kalibrovaný na teplotu 20 °C. Ak je teplota roztoku vyššia alebo nižšia, je potrebné výsledok upraviť podľa korekčnej tabuľky v originálnom návode.
Na odhad obsahu alkoholu je potrebné zmerať hustotu pred fermentáciou a následne výsledok porovnať s tabuľkou.
Príklad výpočtu obsahu alkoholu:
-
Hustota pred fermentáciou: 1,090 = 11,8 % alkoholu
-
Hustota po ukončení fermentácie: 1,010 = 1,3 % alkoholu
-
Obsah alkoholu: 11,8 – 1,3 = 10,5 %
Ako vypočítať množstvo cukru na požadovaný obsah alkoholu:
Ak chcete dosiahnuť obsah alkoholu 5,8 %, v tabuľke (tretí stĺpec – obsah cukru v g/l) zistíte, že na toto množstvo alkoholu je potrebných 117 g cukru/liter. Nameraná hustota je 1,030, čo zodpovedá 78 g cukru/l. Rozdiel je 39 g/l, čo je množstvo cukru, ktoré je potrebné pridať.
Vysvetlivky k prevodným tabuľkám:
Horná tabuľka:
-
stĺpec – nameraná hodnota
-
stĺpec – hustota v stupňoch Oechsle
-
stĺpec – obsah cukru v g/l
-
stĺpec – obsah cukru v unciach na galón
-
stĺpec – potenciálny obsah alkoholu
Dolná tabuľka:
-
Vľavo – teplota v °C a °F
-
Vpravo – korekcia nameraných hodnôt
Obsah balenia:
-
Hustomer v bezpečnom plastovom balení
-
Návod na použitie
Hodnotenia
Zatiaľ tu nie sú žiadne hodnotenia