Cupkajnapivo.sk

🍺Využite jedinečnú príležitosť!  Na prvý nákup vám ponúkame 5 % zľavu s kódom: cupkajnapivo🍺

Články

Články

CARARED Weyermann2

Rozdiel medzi jednotlivými druhmi sladov – základ chuti každého piva

Rozdiel medzi jednotlivými druhmi sladov – základ chuti každého piva Úvod Ak je chmeľ dušou piva, slad je jeho srdcom ❤️Práve slad určuje farbu, chuť, telo a charakter piva. Od ľahkého, sviežeho ležiaka až po hutný stout – všetko sa začína pri správnom výbere sladu. V tomto článku si vysvetlíme, aké druhy sladov existujú, ako […]

Nealkoholické pivo

Nealko pivo – výzva pre domáceho sládka

Nealko pivo – výzva pre domáceho sládka 🍺 Ako si uvariť nealko pivo doma: praktický návod pre každého domáceho sládka Ak miluješ pivo, ale chceš si ho vychutnať bez alkoholu – či už po tréningu, za volantom alebo len tak – máme pre teba skvelú správu.Nealko pivo sa dá uvariť aj doma! Nie je to […]

Philly sour a Baktérie

Fermentácia kyslých pív: Philly Sour a baktérie – dva odlišné prístupy

Fermentácia kyslých pív: Philly Sour a baktérie – dva odlišné prístupy Kyslé pivá (sour ales) si získavajú čoraz väčšiu obľubu nielen medzi konzumentmi, ale aj medzi domovaričmi. Kým tradičné kyslé pivá sa vyrábajú za pomoci baktérií (napr. Lactobacillus), novšie štýly umožňujú dosiahnuť podobný efekt pomocou unikátnych kvasiniek – najznámejšie z nich sú Philly Sour (Lachancea […]

Možné príčiny pachutí v pive

Možné príčiny pachutí v pive – Kettle hop (hrubá horkosť), DMS (kukurica) (č.13)

Možné príčiny pachutí v pive Kettle hop (hrubá horkosť), DMS (kukurica) 1. Hrubá horkosť (kettle hop) ➡ Príznaky: Drsná, trpká alebo sťahujúca horkosť, niekedy až nepríjemná a štipľavá.➡ Príčiny: ➡ Riešenia: 2. DMS (Dimetylsulfid) – pachuť varenej kukurice ➡ Príznaky: Vôňa a chuť podobná varenej kukurici, zelenine alebo paradajkovej šťave.➡ Príčiny: ➡ Riešenia:

Možné príčiny pachutí v pive

Možné príčiny pachutí v pive – Fenolová (divoké kvasinky), diacetyl (mliečne baktérie), H2S (baktérie), kyslá (mliečne baktérie) (č.12)

Možné príčiny pachutí v pive Fenolová (divoké kvasinky), diacetyl (mliečne baktérie), H2S (baktérie), kyslá (mliečne baktérie) 1. Fenolová pachuť (divoké kvasinky) Fenolová aróma sa prejavuje ako dymová, korenistá alebo plastová vôňa. Najčastejšie je spôsobená kontamináciou divokými kvasinkami (Brettanomyces) alebo baktériami. Prevencia: 2. Diacetylová pachuť (mliečne baktérie) Diacetyl sa v pive prejavuje ako maslová alebo karamelová […]

Možné príčiny pachutí v pive

Možné príčiny pachutí v pive – Stery, DMS, banánová, riedidlo, butyrát (zvratky) (č.11)

Možné príčiny pachutí v pive Stery, DMS, banánová, riedidlo, butyrát (zvratky) 1. Stery (mastná, mydlová pachuť) 2. DMS (Dimetylsulfid – varené kapustové, kukuričné, zeleninové tóny) 3. Banánová aróma (izamylacetát) 4. Riedidlová, alkoholová pachuť (fuzelové alkoholy) 5. Butyrát (pachuť po zvratkoch, žlčová, kyslá aróma) Každý z týchto problémov je možné eliminovať správnou technológiou varenia, fermentácie a […]

Povinnosť oznámiť colnému úradu varenie piva

Povinnosť oznámiť colnému úradu varenie piva

Povinnosť oznámiť colnému úradu varenie piva Od 1. januára 2023 vstupuje do platnosti nový § 65a zákona o spotrebnej dani z liehu, ktorý upravuje podmienky domácej výroby piva. (celé znenie nájdete tu) Oznámenie musí obsahovať: Ako na to: Povinnosť oznámiť colnému úradu výrobu piva je potrebné splniť každý rok do 25. januára.

Vrecko 2

Metóda varenia BIAB (Brew in a Bag)

Metóda varenia BIAB (Brew in a Bag) Metóda varenia BIAB (Brew in a Bag) je jednoduchý a efektívny spôsob domáceho varenia piva, ktorý získava popularitu medzi domácimi pivovarníkmi vďaka svojej nenáročnosti a cenovej dostupnosti. BIAB kombinuje varenie a rmutovanie v jednom hrnci a eliminuje potrebu tradičného viacnádobového systému. Tu sú hlavné kroky a výhody tejto […]

Skladovanie sladu v domácich podmienkach

Skladovanie sladu v domácich podmienkach Pri skladovaní sladu je dôležité dodržiavať správne podmienky, aby sa zachovala jeho kvalita a vlastnosti. Nasledujú základné zásady, ktoré vám pomôžu správne skladovať slad: 1. Sucho 2. Tmavé prostredie 3. Stabilná teplota 4. Vzduchotesné nádoby 5. Používanie celého sladu ✅ Možnosť prispôsobenia hrúbky šrotovania✅ Čerstvo šrotovaný slad pre maximálnu kvalitu✅ […]

Možné príčiny pachutí v pive

Možné príčiny pachutí v pive – Kyslá, po minerálnej kyseline (č.10)

Možné príčiny pachutí v pive Kyslá, po minerálnej kyseline Pachuť v pive, ktorá sa prejavuje ako kyslá alebo pripomína minerálnu kyselinu, môže byť spôsobená rôznymi faktormi. Tu sú niektoré z najčastejších príčin: 1. Kontaminácia mikroorganizmami 2. Oxidácia 3. Nesprávna pH rovnováha počas varenia 4. Nevyvážené kvasenie 5. Použitie nesprávneho chmeľu 6. Nevhodné skladovanie 7. Problémy […]

Možné príčiny pachutí v pive

Možné príčiny pachutí v pive – Diacetyl (maslová), acetaldehyd (jablko, náter), SO₂ (štiplľavá, zápalka), kvasničná (autolyzačná)(č.9)

Možné príčiny pachutí v pive Diacetyl (maslová), acetaldehyd (jablko, náter), SO₂ (štiplľavá, zápalka), kvasničná (autolyzačná) Pachute v pive môžu vzniknúť z rôznych dôvodov, ktoré súvisia s chybami počas procesu varenia, kvasenia, skladovania alebo inými faktormi. 1. Diacetyl (maslová pachuť) Príčina: Diacetyl je vedľajší produkt fermentácie, ktorý kvasinky normálne spotrebujú, ak majú dostatok času. Ak je […]

Možné príčiny pachutí v pive

Možné príčiny pachutí v pive – Zatuchlá, pivničná, po hnijúcom lístí (č.8)

Možné príčiny pachutí v pive Zatuchlá, pivničná, po hnijúcom lístí Pachuť v pive, ktorá pripomína zatuchlú, pivničnú alebo po hnijúcom lístí, môže byť spôsobená rôznymi faktormi. Tu sú niektoré z najčastejších príčin: 1. Oxidácia 2. Nevhodné skladovanie 3. Infekcia mikroorganizmami 4. Stará chmeľová aróma 5. Voda s vysokým obsahom organických látok 6. Zlé použitie sudov […]

Nákupný košík zavrieť